Vijenac 751 - 752

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Jelena Šimundić Bendić

STUDIJE SJEĆANJA MIJE MATIJEVIĆ AKRAP

U galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir održava se samostalna izložba Studije sjećanja mlade slikarice Mije Matijević Akrap.

Potaknuta iskustvima na nedavnoj pariškoj rezidenciji, autorica na temelju dokumentiranih razgovora sa ženama koje je susretala slika njihove fiktivne portrete i tako jamči njihovu anonimnost. U fokusu je rada dakle ženska priča, a autorica likovno proučava njihov suodnos vizualnim zabilješkama, pritom upotrebljavajući različite tretmane crteža. Izložba je otvorena do 21. prosinca 2022.

ALUMNI KATEDRE ZA FOTOGRAFIJU 2017–2022.

U povodu obilježavanja pet godina postojanja Galerije Akademije dramske umjetnosti f8, gdje je u petogodišnjem djelovanju održano tridesetak izložbi, izvedbenih projekata kao i brojni popratni programi, otvorena je izložba Alumni Katedre za fotografiju 2017–2022. Izlažu Dea Botica, Denis Butorac, Buga Cvjetanović, Ivan Gundić, Glorija Lizde, Luka Pešun i Nives Milješić, alumni diplomskog studija fotografije, koji se predstavljaju s recentnim radovima. U predgovoru kataloga izložbe Iva Prosoli naglašava formativnu vrijednost galerije u kontekstu studija koja omogućava studentima javno izlaganje radova za vrijeme studija, dok je s otvaranjem galerije Zagreb dobio relevantno mjesto za praćenje suvremene fotografije, ali i mjesto susreta i kritičkog procjenjivanja. Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca 2022.

GRETA CREATIVE NETWORK

Umjetnička organizacija Greta Creative Network, izrasla iz nekadašnje kultne zagrebačke galerije, u prosincu predstavlja dva događanja, čime se nastavlja njezina etablirana galerijska djelatnost kao i uspješno otvaranje inovativnim audiovizualnim projektima. U Galeriji Prsten Doma HDLU otvorena je izložba Geografije (post)apokalipse.

Prva je to izložba u novom programu Galerije Greta, koja se nakon gubitka vlastitog prostora i prelaska u virtualni, ponovno vraća gostujući u različitim prostorima. U kustoskoj koncepciji Mirne Rul tako je zastupljena nekolicina suvremenih hrvatskih umjetnika mlađe generacije. Izložba je otvorena do 18. prosinca 2022, a najavljen je i dalji izlagački program fokusiran na subjektivnu realnost u percepciji prostora. Interface Video Art Festival u prosincu ove godine ostvaruje svoje treće izdanje, a posvećen je eksperimentiranju u području videoumjetnosti i stvaranju kratkih audiovizualnih formi koje pomiču granice uobičajenoga filmskog izražavanja. Međunarodni žiri odabrao je trideset videoradova iz dvadeset zemalja, koji se besplatno mogu pogledati na internetskoj platformi festivala od 13. do 17. prosinca, a najavljena je projekcija odabranih naslova 15. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Selektor i voditelj festivala je David Lušičić.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak